• Haberler
  • Milas
  • Milas'ta tartışmalı projeye yargıdan ikinci kez iptal kararı

Milas'ta tartışmalı projeye yargıdan ikinci kez iptal kararı

Muğla'nın Milas ilçesindeki Boğaziçi-Bargilya Tuzla Sulak Alanı'nı tehdit eden iki ayrı turizm projesine karşı açılan davalarda önemli bir gelişme yaşandı. Kamuoyunda 'Kasaba Projesi' olarak bilinen projeye verilen ikinci ÇED olumlu kararı iptal edildi Vita Park projesi ise Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Milas’ta çevre mücadelesi sürüyor

Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan Boğaziçi-Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nı tehdit eden büyük ölçekli turizm projelerine karşı yürütülen hukuk mücadelesi yeni bir kazanımla sonuçlandı. Ali Ağaoğlu’nun şirketi Akdeniz İnşaat Eğitim Hizmetleri A.Ş. tarafından planlanan ve kamuoyunda “Kasaba Projesi” olarak bilinen Turizm Kenti Projesi’nin ikinci Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı, Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkeme kararında, projenin telafisi güç zararlar doğurabileceği ve çevresel etkilerinin ciddi tehdit oluşturduğu belirtildi. Proje kapsamında 3 bin 683 villa, 4 otel, 6 günübirlik tesis, alışveriş merkezi, hastane, okul, bankalar, su sporları merkezi, sinema, sanat ve kongre merkezleri, rezidanslar, kafeteryalar ve golf sahaları yer alıyordu.

Milas'ta tartışmalı projeye yargıdan ikinci kez iptal kararı


Vita Park projesinde yeni hukuki süreç

Bölgede planlanan bir diğer proje olan “Vita Park Golf ve Turizm Kompleksi” içinse daha önce verilen iptal kararları Danıştay tarafından bozuldu. Danıştay 4. Dairesi, 16 Ocak 2025’te önceki iptal kararlarını reddederek projeye hukuki zemin sağladı. Projeye karşı çıkan TMMOB Mimarlar Odası, Milas Belediyesi ve çeşitli çevre platformları, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. 16 Mart 2025’te yapılan başvuru, 28 Mart’ta yüksek mahkemece incelemeye alındı.

Vita Park projesi, yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor ve içinde 160 konut, 154 villa, 165 odalı otel, 2 golf sahası ile çeşitli sosyal ve ticari alanlar barındırıyor.


Sivil toplumdan ortak açıklama: "Mücadelemiz sürecek"

Çevre mücadelesini yürüten TMMOB Mimarlar Odası, MUÇEP, Mandalya Çevre Platformu (MÇP), Boğaziçi Koruma ve Güzelleştirme Derneği (BKGD) ve Karia Kültür ve Sanat Derneği (KKSD) ortak bir açıklama yayımlayarak mücadelelerinin süreceğini duyurdu. Açıklamada, “Şimdilik bir kez daha durdurulabilen projenin Tuzla’ya, çevreye, doğal yaşama şimdiye kadar vermiş olduğu zararların giderilmesini bekliyor, bu yöndeki mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna beyan ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Milas'ta tartışmalı projeye yargıdan ikinci kez iptal kararı


Tuzla Sulak Alanı’nın ekolojik önemi

Boğaziçi-Bargilya Tuzla Sulak Alanı; çamur düzlükleri, sazlıklar, deniz börülcesi habitatları ve lagünleri ile binlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Flamingolar, ak pelikanlar, ördekler, cılıbıtlar ve sumruların barındığı alan, aynı zamanda Türkiye’nin en hassas ekosistemlerinden biri olarak tanınıyor.

2021 yılında 4167 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen bölge, Ramsar ve Bern Sözleşmeleri çerçevesinde de uluslararası koruma altında bulunuyor.

Bakmadan Geçme